EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
De Punt

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

11 Juni - Jaarlijkse herdenking ‘De Punt’

 

Bron:  RTV Drente (gepubliceerd 16 april 2015)

 

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is bereid nogmaals met de Molukse gemeenschap in gesprek te gaan, over wat er nu precies is gebeurd bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt.

 

Van der Steur deed zijn toezegging vanmorgen in de Tweede Kamer. De minister benadrukte tijdens het algemeen overleg van de Vaste Kamercommissie Justitie en Defensie dat het kabinet destijds de Tweede Kamer fout heeft geïnformeerd over wat er is gebeurd tijdens de bevrijding van de trein in De Punt door mariniers, maar dat niet vaststaat dat voormalig premier Dries van Agt dat doelbewust heeft gedaan.

 

 

 

 

Video (Smartphone)/interview: Redactie/team TV-Maluku

'Meer onderzoek levert niets op'

De partijen willen een vervolgonderzoek, maar dat is volgens de minister niet nodig omdat omdat er 'niet meer duidelijkheid te krijgen is'. Zijn voorganger, minister Ivo Opstelten, zei eerder ook al dat extra onderzoek geen nieuwe feiten zal opleveren. Van der Steur wil wel in gesprek met de Molukse gemeenschap als daar behoefte aan is. Met dit gesprek wil hij ook proberen de verhouding tussen de Molukse gemeenschap in Nederland en de overheid te verbeteren. 

 

Punt zetten

Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is het duidelijk dat er nu eindelijk na al die jaren een punt gezet moet worden achter de kwestie treinkaping De Punt. Na afloop van de vergadering in de Kamer hieven enkele nabestaanden op de publieke tribune het Molukse volkslied aan.

 

***

 

Overwinning/mijlpaal

Jan Beckers, aanwezig tijdens het 2e kamerdebat van 16 april 2015, zegt in bijgaand interview:

“De minister van veiligheid en justitie heeft uitgesproken dat de Molukse acties uit de jaren 70 niet meer gezien moeten worden als terroristische acties maar als politieke acties als gevolg van het beleid wat Nederland toen voerde”.