EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
G Sopacua

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

"Vanuit mijn roots is mijn familieband erg sterk en die wil ik behouden voor het nageslacht. Dus ga ik naar gelegenheden als begrafenissen, bruiloften en familiebijeenkomsten. Dat daar ook personen aanwezig zijn met een mogelijk crimineel verleden of criminele interesses, is onoverkomelijk. Mocht het justitie lukken mij te ontslaan, dan lukt het ze bij elke Molukker die ze kwijt willen."
 

De man die nu zijn ontslag aanvecht, was een zeer prominent lid van de beveiliging. Hij blonk uit in het oplossen van excessen. De huidige directie wil de touwtjes zo strak mogelijk in handen hebben." Volgens hem is het ontslag van de complexbeveiliger een signaal naar de nadere medewerkers. "Loop vooral in de pas."

Onlangs was het bestuur van de PI onderwerp van een onderzoek van de Inspectie veiligheid en Justitie. Gekeken werd of er sprake was van een doofpotcultuur of gezagsprobleem. Conclusie van het onderzoek luidde dat dit niet het geval is. De anonieme oud-medewerker denkt er anders over: "Het is een schoftenbende."

 

Gillespie Sopacua
Meer dan vijftien jaar werkte de man als complexbeveiliger bij de PI in Vught. "Met hart en ziel!"

Prima functioneringsgesprekken en altijd goede beoordelingen gehad. En nu ontslagen.....  Reden?

Wel wordt duidelijk in het onderzoek dat gestart wordt, dat de man contact heeft met mensen met 'criminele antecedenten'. Het gaat om kennissen en familieleden die een celstraf hebben uitgezeten of op een andere manier opduiken in politiedossiers. De beveiliger wordt direct op non-actief gesteld en later ontslagen.

"Als iemand met zulke contacten de hoofdingang van onze instelling moet bewaken, is er een veiligheidsrisico. Ook kan hij chantabel zijn. En dan is er nog de imagoschade voor de gevangenis." Directeur Hans Huizer van de PI klinkt beslist, als hij uitlegt waarom hij de medewerker ontslagen heeft. Voor de advocaat van de ontslagen man, is dat veel te kort door de bocht. "De Molukse gemeenschap is een hele hechte. Veel mensen binnen die gemeenschap kennen elkaar. Mijn cliënt heeft een grotere kenniskring dan u en ik. Maar dat wil niet zeggen dat hij van al die bekenden ook weet wat ze op hun kerfstok hebben."
Een andere oud-medewerker van de Vughtse gevangenis denkt er het zijne van. Naar aanleiding van de rechtszaak die nu loopt, stelt hij tegenover Omroep Brabant dat er van alles speelt binnen de muren
van de PI.      Bron: Omroep Brabant

18 april 2016 > De Telegraaf “PI Vught Lek als een mandje”

                      > Een Vandaag “Werknemers die misstanden proberen aan te kaarten worden naar eigen zeggen monddood

gemaakt”

 

                      

Meldpunt discrimininatie

Molukkers met ‘dergelijke misstanden’

kunnen dit melden via e-mailadres

ernst_kaya@hotmail.com zodat naderhand landelijk in kaart kan worden gebracht wat er allemaal mis is.