EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Kruit

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

KRUIT - 26 februari 2016 - Nicolaaskerk Wijhe

 

DeltaDua, het enige Moluks-Nederlandse muziektheatergezelschap in Nederland die zich inzet om de artistieke uitwisseling van muziektheater tussen Nederland en Indonesië en in het bijzonder de Molukken te versterken. Zij vindt haar inspiratie in de gedeelde koloniale geschiedenis en ontstaansgeschiedenis van de Molukken en de komst van Molukkers naar Nederland.

Waar gaat het over: In KRUIT! Staat het gevecht om VERZOENING centraal. Het thema overstijgt de historische feiten. Het zegt zoveel meer over de huidige situatie. Kijk maar in Syrië, Irak en wat er in Parijs heeft plaatsgevonden. Door de Molukse opstand in 1817 in deze tijd te plaatsen kunnen we er iets van leren en hopelijk aan onze kinderen en kleinkinderen het positieve doorgeven.

Waarom in Wijhe en in de Nicolaaskerk: In 1817, ten tijde van de opstand was Johannes Rudolp van den Berg resident van Saparoea, één van de Molukse eilanden. Op 16 mei 1817 bestormden honderden, deels goed bewapende opstandelingen het fort Duurstede, waar van den Berg woonde. Tegen deze overmacht was de bemanning van het fort niet opgewassen, ze waren gedwongen zich over te geven op voorwaarde dat hun levens gespaard zouden worden.

 

 

 

Zodra de rebellen echter binnen het fort waren, begonnen ze met geweren en klewangs de bezetting af te slachten. Niemand overleefde dit geweld, behalve Jean Lubbert, een vijfjarige zoon, die enkele klewanghouwen over zijn hoofd had gekregen: hij was bewusteloos op de grond gevallen. Na veel omzwervingen kwam hij uiteindelijk bij zijn opa Johan Lubbert Umbgrove, die in Wijhe woonde, terecht. Ter herinnering en als dank voor de behouden terugkeer van zijn kleinzoon heeft Johan Lubbert Umgrove in 1821 het orgel geschonken aan de Nicolaaskerk.

Waar: in de Nicolaaskerk te Wijhe

Wanneer: 26 februari 2016 om 20.00 uur

Wat kost het: € 15,- incl. een kop koffie of thee

 

 

Compilatie Voorstelling

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij:

· boekhandel Schippers in Wijhe

· drogisterij Bourquin in Wijhe

· Tourist Info Olst-Wijhe in het Holstohus in Olst

 

Let op: er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.