EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Monument Aankomst Molukkers_

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

Herdenkingsmonument

Aankomst eerste  Molukkers

 

Er komt een herdenkingsmonument ter ere van de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland.

De gemeente Rotterdam heeft daar toestemming voor gegeven, zegt Tweede Kamerlid Grace Tanamal, die betrokken is bij de realisatie van het monument. De gemeente bevestigt dat er gesprekken worden gehouden over het monument.

 

Het initiatief komt van de Molukse gemeenschap uit Krimpen aan den IJssel. Sinds een aantal jaar organiseren we “The Walk”, een wandeltocht vanuit Krimpen naar Rotterdam om te herdenken dat de eerste Molukkers in 1951 arriveerden aan de Lloydkade in Rotterdam", vertelt Karin Pattikawa.

 

In 2015 eindigde “The Walk” aan de Lloydkade en realiseerden we ons dat er aan de kade niets gemarkeerd staat dat ons aan deze geschiedenis herinnert. Toen is het idee ontstaan.

 

De Molukkers hopen dan ook dat het monument op de Lloydkade komt. Andrew Roos heeft wel een idee hoe het monument eruit moet komen te zien. "Het beeld van een moeder met een kind op haar armen onder een palmboom en een man die zijn koffer meeneemt op de loopplank van een schip."

 

Tanamal vroeg minister Lodewijk Asscher van Integratie zich in te zetten voor de komst van het monument. Asscher ging in gesprek met burgemeester Aboutaleb, die laat weten dat de gemeente positief is over een monument. Hoe het eruit gaat zien en wie het betaald, is nog niet duidelijk. Daarover gaan we in gesprek met de gemeente, zegt Tanamal.

 

Molukkers herdachten dinsdag 21 maart 2017 de aankomst van de eerste KNIL- en Marine-militairen en hun gezinnen uit Nederlands-Indië. Precies 66 jaar geleden meerde het eerste schip aan. In totaal kwamen 12.500 Molukkers naar Nederland. Bij aankomst wachtte een deceptie. Ze werden opgevangen in kampen als Westerbork en ontslagen als militair. De herinneringen van oud-KNIL-militairen en hun gezinnen mogen volgens de Stichting Moluks Historisch Museum niet verloren gaan. Ze hebben daarom een aantal oud-KNIL-militairen en Marine-Molukkers geïnterviewd.

 

Tijdens de herdenking werden de beelden voor het eerst getoond. Daarnaast werd een minuut stilte gehouden voor de overledenen en was er Molukse muziek.

 

Glenn Haulussy, voorzitter van het Moluks Historisch Museum, was bang dat de herinneringen van de eerste generatie Molukkers in Nederland zouden vervagen. Ook zijn zijn eigen vader Albert is geïnterviewd. Hij kwam op 19-jarige leeftijd helemaal alleen als verstekeling naar Nederland. "Eigenlijk met het vooruitzicht, je verblijft hier tijdelijk en dan is het een permanent verblijf geworden", licht Haulussy toe.

 

De oudsten zijn inmiddels dik in de 90 en ik denk dat ze er over vijf jaar niet meer zullen zijn. Dan is het belangrijk dat dat verhaal in ieder geval bewaard blijft voor de komende generaties.

 

Bron & Video: RTV Rijnmond

 

 

 

 

 

Video 1

Hena Masa Waja

Opening Rocky Tuhuteru

 

Video 2

Welkomswoord Glenn Haulussy

Voorzitter MHM

 

Video 3

Interview Albert Haulussy

1e Generatie Molukkers

 

Video 3.2

Ouderen Hoogeveen

1e Generatie Molukkers

Video: Bron MHM

 

Video 4

Wim Manuhutu

Lezing over achtergronden van de overtocht

 

Video 5

Nanneke Wiggard

Lezing over de overtocht naar Nederland vanuit

perspectief van een passagier

 

Video 6

Julya Lo’ko & Arnold Verdongen

Beta berlayar jauh

 

Video 7

Interview

 

Video 7.2

Interview Andrew Roos over belang monument

(werkgroep Samen)

 

Video 8

Afsluitend dankwoord voorzitter MHM

 

 

Video: TV-Maluku/Team Camera

- Corr Lalihatu

- Ben Tentua

 

 

 

 

 

 

- Hena Masa Waja

 

- Beta berlayar jauh

 

- Asese asese

 

- Gandong e

 

Julya Lo’ko

Mary Lekranty

Victor Lekranty

Arnold Verdongen