EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
OmMalaihollo

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

Om Jan Malaihollo

 

 

 

Om Jan wil zijn verhaal kwijt en kwam terecht bij TV-Maluku.


Om Jan is een van de commando’s die in het (KST) Korps Speciale Troepen te Passo Ambon heeft gezeten. Tijdens de  oprichting van de RMS was hij in Ambon en had hij met de hele compagnie voor  de RMS gekozen.  Zo heeft hij vanaf het  begin gevochten voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken.  Ook behoorde hij tot een van de lijfwachten van wijlen  president Manusama. Na het vertrek van Manusama naar Nederland ging Oom Jan verder met de strijd in Ceram.

Zijn compagnie voer met een arumbai vanuit Ceram naar Ambon en via Hutumuri gingen zij te voet verder naar Ambonstad om te vechten tegen de Indonesische troepen. Hij wordt emotioneel als hij terugdenkt aan de laatste dagen in Ceram waar  zijn commandant voor zijn aangezicht werd doodgeschoten.

 

In Wahai werd hij gearresteerd en naar Ambon gebracht. Na enkele maanden moest hij in Surabaya terechtstaan en kreeg hij een gevangenisstraf van 8 jaar. Na zijn gevangenisstraf te hebben uitgezeten heeft hij zijn vrouw ontmoet en stichtte daar zijn gezin. Om Jan stond op de rode lijst van Indonesië en kon daardoor geen werk krijgen. Zo leefde hij in armoede. Ook werd hij vaak opgezocht door wraakzuchtige militairen die hem liever dood zien dan levend. Zo sliep om Jan vaak op het treinstation in plaats van thuis bij zijn gezin.

In 1985 scheidde hij van zijn vrouw zodat zijn vrouw een paspoort kon krijgen om naar Nederland te kunnen vluchten. Samen met haar 3 kinderen kwam zij in 1988 in Nederland aan.

Om Jan had zich verborgen gehouden om later naar Nederland te kunnen komen. Hij kwam uiteindelijk in 1990 in Nederland aan . Hij verenigde zich met zijn gezin en hertrouwde zijn vrouw.

In Nederland heeft hij enkele keren geprobeerd om met Manusama in contact te komen maar hij werd door Parang Salawaku tegen gehouden. Hij was teleurgesteld dat Manusama hem niet wilde ontmoeten. Hij heeft zich toen teruggetrokken en heeft zich niet meer geuit v.w.b. De RMS.   

Als men over de RMS sprak was hij stil en luisterde hij alleen maar. “Diep in mijn hart huilde ik en ik voelde net als mijn medestrijders dat wij niet gehoord worden” waren zijn woorden. Alleen Tommy en Njonja moeten me hebben gezien in de oerwouden van Ceram. Ik heb hen opgezocht in Assen maar ik weet niet of zij mij toen hebben herkend als de persoon die samen met Soumokil heeft gestreden in het oerwoud van Ceram. “Tot mijn dood blijf  ik ik trouw aan Soumokil de echte  leider”.

Om Jan Malaihollo  7 maart 2017  (Correctie: Op 7 maart 2017 overleden i.p.v. 17 maart zoals in de video is vermeld)

Een vervolg op zijn verhaal is niet meer gelukt, Om Jan is op 7 maart 2017 overleden.

 

 

>Klik hier

Vertaling in het Nederlands

 

* Vertaling volgt z.s.m. *