EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
RideOut2016

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

Peringatan Ride Out - 9 april 2016

Herdenkingsrit met het besef ‘Waarom en Waarvoor’.

Aan de motorrijders wordt dan ook gevraagd het besef te respecteren.

 

Sahabat - maart 2016 (Interview TV-Maluku)           

Poster

www.sahabat.nl

Interview: Jaco Metekohy / twee leden Sahabat  

Motorrijders vragen aandacht voor Molukse politieke gevangenen

 

Een stoet van zo'n vijfhonderd motoren trekt 9 april langs Molukse wijken in Midden-Nederland. Ook Culemborg ligt op de route. De motorrijders zamelen tijdens deze Peringatan Ride Out geld in voor Molukse politieke gevangenen in Indonesië.

 

De rit begint in Breukelen en voert via Maarssen, Leerdam, Culemborg en Woerden naar eindpunt Moordrecht. De motorrijders arriveren om 12.00 uur in de Diepenbrockstraat in Culemborg, waar de lunch wordt gehouden. Het evenement vindt plaats rond de jaarlijkse Hari Peringatan, de herdenkingsdag waarop wordt stilgestaan bij de dood in 1966 van mr. dr. Chris Soumokil.

 

Hij was de tweede president van de RMS, de onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken die in 1950 werd uitgeroepen maar door Indonesië niet werd erkend. Dat vormde de aanleiding voor de komst van de Zuid-Molukkers naar Nederland. Soumokil werd uiteindelijk door Indonesië terechtgesteld.

 

 

 

Ter herinnering aan de gevallen strijders en om de huidige Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen financieel te ondersteunen, houden Molukse wijken collectes die door de motorrijders ingezameld worden om het totaalbedrag bij het eindpunt te overhandigen aan actiegroep Perintis Aksi Kilat (PAK). Elk jaar is een andere route en iedere motorrijder mag tegen betaling van 15 euro (inclusief eten) aan de rit meedoen.

 

 

Een van de Molukse politieke gevangenen is dhr. Simon Saiya. Sinds 2007 is hij ondergedoken omdat hij anders zou worden opgepakt. Maar in 2014 heeft hij ervoor gekozen om openlijk voor zijn mening uit te komen. Hij is toen met acht anderen opgepakt. De gevangenen verkeren in slechte omstandigheden. Als gevolg van het ontbreken van o.a. goede voeding en de juiste medicatie bij ziekte is dhr. Simon Saiya op 22 februari 2016 komen te overlijden.

Hij is één van degenen die tot zijn dood trouw bleef aan waarvoor hij staat.

 

Jaco Metekohy (PAK) - maart 2016 (Interview TV-Maluku)

Foto’s/Video’s 9 april 2016

Klik onderstaand

- Breukelen

- Woerden

- Moordrecht

 

Videoreportage  

- Breukelen

- Woerden (volgt z.s.m.)

- Moordrecht                   

RideOutFly