EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
Soumokil

Nieuws & Actualiteiten

TupAke Media 2015©Alle rechten voorbehouden

Home.Nieuws.Rubrieken.Archief.Over TV-Maluku.Contact.Links.

Njonja Soumokil

De bescheidenheid zelve en toch met een charisma. Een vrouw die de strijd van heel dichtbij heeft meegemaakt. Een vrouw die meer offers heeft gebracht dan wie dan ook. Een vrouw die de ontberingen in de binnenlanden van ons moeder eiland Ceram heeft ondergaan. Een vrouw die samen met haar man en zoontje jarenlang heeft moeten leven als een opgejaagd dier.

Haar moeder werd tijdens een belegering door de TNI door het hoofd geschoten, haar zuster verkracht en vermoord en een andere zuster werd gearresteerd en meegenomen.

Deze vrouw, Njonja Soumokil, wordt door het Molukse volk gezien als de Moeder des Vaderlands . En toch ....

 

Al jaren lang voert zij samen met haar zoon Tommy een eenzame strijd om de exacte begraafplaats van haar man Mr. Dr. Christian Robbert Steven Soumokil, de tweede president van de Republik Maluku Selatan, te achterhalen. Ja, President Soumokil die op 12 april 1966 op het eiland Obi door een vuurpeleton van het Indonesische leger werd geëxecuteerd. Dezelfde president wiens beeltenis steeds opduikt bij manifestaties t.b.v. de Molukken. En toch ...

Njonja en Tommy worden in hun strijd gesteund door Jan Beckers, een Nederlander en RMS Sympathisant, die het als zijn levenstaak ziet om de ware toedracht van de gewelddadige beëindiging van de treinkaping bij De Punt te achterhalen. Zo fanatiek als hij is om deze onderste steen boven te krijgen, zo fanatiek is hij om ook het graf van onze pahlawan te vinden. Deze strijd wordt gevoerd via een advocaat en dit kost handenvol geld.

Njonja Soumokil-Taniwel en haar zoon Tommy vragen hierbij de steun van het Molukse volk. Steun om hen te helpen om eindelijk de stoffelijke resten van hun man/vader te vinden. Het wordt tijd om hen uit de schaduw te halen en hen op de voorgrond te zetten.

Zaterdag 5 september wordt er in Moordrecht een Benefiet gehouden om onze Moeder des Vaderlands te steunen en gehoor te geven aan hun oproep.  Voor meer informatie - Benefiet >Klik hier